sâmbătă, 8 noiembrie 2014

100 DE ANI DE LA INAUGURAREA PALATULUI FUNDAŢIEI UNIVERSITARE CAROL I


Actualul palat al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, a fost construit Între anii 1911-1914, sub coordonarea arhitectului francez Paul Gottereau, autor al Palatului Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economii și al vechiului Palat Regal, ca sediu al Fundației Universitare Carol I, ce fusese inaugurată la 14 martie 1895.Palatul actual a fost dat în folosință la 9 mai 1914, în prezenta regelui Carol I.
În anul 1948, Bibliotecii Fundației Universitare i se atribuie statutul de Biblioteca Centrală a Universității „C.I. Parhon” din București.
În timpul evenimentelor din decembrie 1989, clădirea a fost incendiată fiind distruse nenumărate manuscrise și cărți de valoare. Peste 500.000 de volume, hărți vechi și aproape 3.700 de manuscrise, aparținând unor personalități marcante ale culturii românești au fost distruse.
Între anii 1990-2001, cu sprijinul UNESCO, a multor organizații și instituții interne și internaționale s-a realizat reconstrucția, modernizarea și refacerea fondului de carte al bibliotecii. În noiembrie 2001 are loc redeschiderea Bibliotecii Centrale Universitare din București, iar în mai 2006 este adoptată denumirea actuală a instituției, respectiv Biblioteca Centrală Universitară Carol I.
Statuia Regelui Carol I, amplasată în fața palatului, operă a artistului Florin Codre  a fost inaugurată la 6 decembrie 2010.
La împlinirea unui secol de la realizarea actualei clădiri care adăpostește fundația, pe data de 07.11.2014, Romfilatelia a lansat emisiunea  filatelică ”100 de ani de la inaugurarea Palatului Fundației Universitare Carol I ”, compusă din timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei ce ilustrează fațada actualei clădiri a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I și statuia ecvestră a regelui, și o coliță dantelată al cărei  timbru cu valoarea nominală de 14,50 lei reproduce imaginea de epocă a Palatului Fundației, iar pe manșetă este reprezentată o fotografie de la inaugurarea clădirii extinse, din 9 mai 1914, în Aula Mare, în prezența Majestății Sale Regele Carol I. De asemenea, în colțul stânga sus al manșetei este reprodus un fragment din documentul de înființare al „Fundațiunii Universitare”, semnat de Regele Carol I.(din comunicatul Romfilatelia)

Este de neînțeles de ce această emisiune aniversară apare acum și nu pe 9 mai 2014, când s-au împlinit 100 de ani de la inaugurarea palatului Fundației Universitare Carol I. Doar Romfilatelia știe, dar va păstra ”secretul”, așa cum a făcut și în alte situații asemănătoare.. Este doar un punct de vedere.

Cu mărcile acestei serii și ștampila prima zi a emisiunii, Bucurețti 07.11.2014, am realizat câteva ilustrate maxime.

Cartea poștală ilustrată este realizată de D. Roșu








Alte variante le puteți vedea aici


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu