luni, 4 aprilie 2016

ACADEMIA ROMÂNĂ , 150 de ani


Academia Română este cel mai înalt for de știință și de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită la 1 august 1867 Societatea Academică Română.iar  în martie 1879, primește titulatura Academia Română
Simbol al spiritualităţii naţionale încă de la înfiinţarea sa, la foarte scurtă vreme după Unirea Principatelor Române, Academia Română se afirmă şi continuă să se definească drept nucleul intelectualităţii româneşti. Membrii săi sunt personalităţi ştiinţifice recunoscute şi apreciate naţional şi internaţional, cu o deosebită expertiză în domenii dintre cele mai diverse, de la istorie, filosofie şi lingvistică, până la fizică nucleară, chimie, biologie macro- şi microcelulară, geologie şi geodinamică sau agricultură. Prin lege şi statut Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară. În prezent Academia Română are 84 de membri titulari, 76 de membri corespondenţi, 45 de membri de onoare dintre care 6 sunt din străinătate. După un secol şi jumătate de activitate neîntreruptă, Academia Română îşi reafirmă misiunea de a servi interesele naţiunii române şi îşi propune să fie un corect mediator între tendinţele globalizării, integrării şi mondializării şi păstrarea identităţii culturale naţionale.
Surse :


 Emisiunea de timbre Academia Română, 150 de ani, pusă ăn circulație astazi 4 aprilie 2016, marchează acest moment aniversar și are in compunere o marcă poștală cu valoarea de 5,00 lei, care prezintă clădirea din Calea Victoriei 125 și o coliță dantelată al cărei timbre cu valoarea nominal de 8,00 lei, ilustrează logoul aniverar  ”Academia Română – 150 ani în serviciul națiunii române” și zeița Minerva. Alte detalii : http://romfilatelia.ro/ro/academia-romana-150-de-ani/
Cu aceste mărci și cărțile postale realizate de Allex Collection, folosind ștampila prima zi a emisiunii, București 04.04.2016, am realizat illustrate maxime.



Clădirea Academiei Romane situată pe Calea Victoriei nr. 125,  este una din cele mai vechi din Capitală, fostă casa boierească Cesianu. Academia are sediul in această clădire din 1890. În fața clădirii se află statuia zeiței Minerva ( Pallas Athena – la greci), operă a sculptorului   Mihail Ecobici.
























Sediul central al Academiei Române este în București, Calea Victoriei 125

















Logoul aniversar  ”Academia Română – 150 ani în serviciul natiunii române” și zeița Minerva”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu